Een eigen weg

Een superbewuste keuze en een lang traject

Een superbewuste keuze en een lang traject

‘Lang voordat ik jou ontmoette’, weet Bas nog, ‘had ik zo’n inspiratieflash: ik wil meemaken hoe het is om een…

‘Ik ben heel blij dat ik geadopteerd ben, maar het is ook zwaar’

‘Ik ben heel blij dat ik geadopteerd ben, maar het is ook zwaar’

Het verhaal van Xueli (19) heeft eigenlijk drie startpunten. Toen ze acht maanden oud was, werd ze door haar Chinese…

Als een blaadje in de wind

Als een blaadje in de wind

Op 11 december 2021 overleed Flint (9). Zomaar. Bijna twee jaar later kijkt Anne terug. En – nog steeds voorzichtig…

‘Eigenlijk weet niemand hoe het hier thuis soms is’ 

‘Eigenlijk weet niemand hoe het hier thuis soms is’ 

Jonge mantelzorgers dragen vaak een flinke verantwoordelijkheid, maar krijgen daar niet altijd voldoende aandacht voor.

‘Je moet iemand hebben die je er doorheen trekt’

‘Je moet iemand hebben die je er doorheen trekt’

Om veilig te kunnen opgroeien, zijn er vijf basisvoorwaarden. Patricia (22) weet hoe belangrijk alle Big 5 zijn. Ze was 8 toen ze door alle ruzies thuis voor de eerste keer uit huis werd geplaatst. Dat het nu goed met haar gaat, komt mede door die éne volwassene die er altijd voor haar was.

‘Ik zorgde uit alle macht dat het goed met mij ging’

‘Ik zorgde uit alle macht dat het goed met mij ging’

An zat te leren voor haar eindexamen, toen een arrestatieteam binnenviel en haar moeder meenam. Het werkt nog iedere dag door. In het verdriet dat onverwacht bovenkomt. En in de behoefte haar ouders te bewijzen dat het goed met haar gaat.

‘Heel vaag herinner ik me dat hij grapjes maakte’

‘Heel vaag herinner ik me dat hij grapjes maakte’

Anne (16) en Eméli (29) hebben allebei een vader die door niet-aangeboren hersenletsel (NAH) niet meer de vader kan zijn die hij was.

‘Als het niet goed gaat met een kind, ligt het bijna nooit aan het kind’

‘Als het niet goed gaat met een kind, ligt het bijna nooit aan het kind’

Floor (14) werd op de basisschool gepest en liep vast in het reguliere onderwijs. Nu gaat het veel beter. Ze is niet meer boos en bang, heeft vrienden en kan beter omgaan met wat er gebeurt. Wat heeft haar geholpen?

‘Ik vind het zwaar om te moeten zeggen dat m’n moeder ziek is’

‘Ik vind het zwaar om te moeten zeggen dat m’n moeder ziek is’

Jurge (11) is – net als 450.000 andere kinderen – een jonge mantelzorger. ‘Laatst kwam ik een jongen tegen die voor z’n broertje zorgde. We herkenden bij elkaar hoe anders het bij ons thuis is dan bij andere kinderen.’

Claudia Zahra

Claudia Zahra

Claudia Zahra werd moslima. ‘Ik heb altijd al het gevoel gehad dat mijn leven een doel had: er is iets bijzonders in het leven dat ik nog moet ontdekken.’